Trobar casa… Missió impossible?

Les dificultats per aconseguir un habitatge es fan paleses també a les Franqueses.

Trobar un habitatge ha esdevingut gairebé una missió impossible. És una problemàtica estesa arreu, però de la qual el nostre municipi no se n’escapa. Poca oferta de lloguer, preus elevats, manca d’habitatges de protecció oficial, dificultats per accedir a una hipoteca… La llista de les qüestions que caldria adreçar és llarga i malgrat tot passen els anys sense que hom detecti millores notables. Ara les Franqueses està catalogada també com una zona “tensionada”, la qual cosa es tradueix en limitació del preu màxim dels lloguers. Però és aquesta la solució?

 

Som a mitjans de març i entrem en una de les pàgines web immobiliàries més conegudes del país. Intentem trobar un pis de lloguer a les Franqueses del Vallès i sorprenentment només hi ha una oferta. Una única oferta d’un pis a Bellavista de 70 metres quadrats. Una segona planta i sense ascensor. Preu? 950 € mensuals. Però si fem la mateixa consulta a les pàgines de les principals immobiliàries del municipi, la situació no és gaire millor. Trobar un habitatge de lloguer a les Franqueses s’ha tornat una tasca només apta per a persones amb molta fe.

Les dades que ofereix el departament de Territori i Habitatge semblen indicar-nos una progressiva frenada del mercat de lloguer. De fet, l’any 2023 es van signar al nostre municipi tan sols 355 contractes de lloguer, la xifra més baixa des de l’any 2010. I això que encara no havia entrat en vigor la limitació de preus que va aprovar el Parlament i que s’aplica des de febrer de 2024. I amb poca oferta, és evident que els preus pugen. L’any 2023 el preu mitjà d’un lloguer a les Franqueses fou de 685,76 €, el més alt de tota la sèrie històrica. Un 37 % més car que deu anys enrere.

I mentrestant, molta gent pateix. Alguns perquè no es poden emancipar o perquè no arriben a final de mes. D’altres, simplement, perquè no tenen un sostre on resguardar-se. Des de la parròquia de Sant Francesc d’Assís de Bellavista ens recordaven fa poques setmanes tota la tasca que duen a terme -en col·laboració amb els serveis socials- per facilitar habitacions a persones sense llar. “Cal actuar amb urgència per donar resposta a aquest problema d’injustícia que pateix tanta gent, fruit d’un sistema econòmic que només mira els diners i no a les persones”, ens deien.

Les arrels del problema

“S’ha trencat l’equilibri entre l’oferta i la demanda del mercat de l’habitatge de lloguer. Aproximadament fa cinc anys que aquesta diferència no para d’augmentar” ens diu Francesc Bufí de Finques les Franqueses, una de les immobiliàries més conegudes del municipi. I això que ell mateix ens reconeix que al nostre país encara hi ha preferència per la compra: “Encara existeix la idea que estar molt de temps de lloguer és llençar els diners”.

Una situació que tal i com ens remarquen des de l’Ajuntament no és exclusiva del nostre municipi, sinó que és de caire estructural. “La causa és el retard acumulat durant anys de no invertir en la construcció d’habitatge”, afirmen.

Les administracions han començat per intentar aturar els preus dels lloguers mitjançant la imposició de topalls en aquelles poblacions que -com les Franqueses- han estat declarades zones tensionades. Una mesura que sembla haver estat efectiva en tant que ha posat fre a l’escalada de preus, però que ha tingut la seva contrapart. Segons Finques les Franqueses “s’ha aconseguit frenar la pujada dels preus del lloguer, però ha comportat una disminució en  l’oferta de pisos de lloguer. Ara hi ha moltes famílies que prefereixen vendre abans que llogar”.

Què s’hi pot fer?

Què es pot fer per fer front a aquesta situació? Des de l’Ajuntament afirmen que allò prioritari és “entomar la problemàtica i posar-la al centre de les decisions abocant-hi els recursos necessarisi posen en valor iniciatives destinades a donar seguretat als propietaris que dubten si posar el seu pis a lloguer. En aquest sentit, cal destacar que el Consell Comarcal s’ofereix a gestionar aquests habitatges.

Però si en alguna cosa coincideix tothom és que cal trobar més habitatges per posar al mercat. “Cal arribar a acords amb les entitats bancàries per tal que els habitatges que tenen els ofereixin bé de preu. Amb la crisi del 2010 se’ls va condonar deutes molt importants i seria una manera de passar comptes” afirmen des de Finques les Franqueses. Des de l’Ajuntament subscriuen aquesta proposta i afegeixen que “cal posar a disposició de les administracions locals els pisos de la SAREB, sobre els que el govern central té una participació del 50%.

Però és probable que amb això no n’hi hagi prou i que calgui construir nous habitatges per fer front a la demanda. Sens dubte, una alternativa seria la promoció de pisos de protecció oficial, una assignatura que sempre queda pendent al nostre país. En aquest sentit, des de l’Ajuntament afirmen, entre d’altres mesures, que estan “treballant en la promoció d’un edifici de 6 habitatges a Corró d’Avall” i que també tenen previst “destinar sòl per a un edifici de 14 habitatges a Llerona i dues parcel·les a Corró d’Avall que podrien encabir fins a 30 habitatges”.

Augmentar el parc de l’habitatge

Des de l’àmbit privat també es reclamen més mesures a l’administració que permetin augmentar el parc d’habitatge. “La més ràpida seria facilitar que els locals passin a habitatges de manera immediata. Caldria que l’ajuntament faciliti el canvi d’ús immediatament. Aproximadament la meitat dels locals porten mesos tancats”, explica Francesc Bufí de Finques les Franqueses. I alhora també afegeix que caldria modificar el Pla d’Ordenació Urbanística. “Cal requalificar més terreny, perquè pràcticament està esgotat. Cal fer-ho de manera cautelosa, però enèrgicament”.  I per acabar també demana als ajuntaments “més agilitat en la concessió de llicències d’obres davant la greu situació actual i poder oferir, al més aviat possible, nous habitatges al mercat“.

Òbviament són propostes que obren nous debats. Fins a quin punt vol créixer el municipi? I en quins nuclis? Quina ha de ser la relació amb l’entorn natural? Quin és el nostre model de comerç? Com acollirem la nova immigració? Serem capaços de donar respostes a les necessitats del jovent? Debats que cal abordar amb urgència.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *