“Matilda” és una gran història, amb un missatge molt potent

Un grup de nois i noies de Corró d’Amunt creen un espectacle musical a partir de la novel·la de Roald Dahl.

És dissabte a la tarda i ens reunim amb una representació de vuit nens, nenes i joves al Consell de Poble de Corró d’Amunt. Ells són una part de l’elenc del musical Matilda, que va arribar al teatre Auditori de Bellavista a principis de febrer, amb totes les entrades venudes en tan sols vint-i quatre hores.

I què els fa especials? El fet que s’han organitzat per fer allò que els agrada: teatre. I que s’han autogestionat per tirar endavant íntegrament tot un musical: el guió, la direcció, la música en directe, les coreografies… Liderats per l’Ariadna Padial (15 anys) i l’Uriel Lizandra (14 anys) –i amb l’acompanyament de tres mares- ens expliquen com han aconseguit aquesta fita. No us perdeu tot el que ens van dir.

Com va néixer aquest grup de teatre?
Per l’Ariadna! -comenten alguns dels membres de la companyia, mentre se la miren i riuen-.

Ariadna, com va sorgir tot plegat?

Ens remuntem al 2023, quan vaig participar al Casal d’estiu de Corró d’Amunt. Allà vaig conèixer uns nens i nenes molt macos i vam descobrir que a tots ens encantava fer teatre. Cada setmana, dins del Casal d’estiu, els nens i nenes inventàvem una obra de teatre i el divendres la representàvem a les famílies. Ho fèiem tot nosaltres: el guió, el decorat, el vestuari…

Però aquí no es va acabar tot…

La meva àvia, la Maria Viure, veient la bona sintonia que teníem, va animar-nos a fer els Pastorets aquell Nadal, i així ho vam fer. I després dels Pastorets, una colla vam decidir continuar i preparar un musical.

I com es diu el vostre grup de teatre?

No tenim nom; encara no ho hem pensat això.

Aquesta iniciativa està vinculada a alguna entitat?

Sí, a l’Associació de Veïns Sant Mamet de Corró d’Amunt.

I les famílies com vau veure aquesta iniciativa? –preguntem a tres mares que també ens acompanyen aquesta tarda.

Després de la pandèmia ens vam adonar que els infants i els joves de Corró d’Amunt no es coneixien. Arran d’aquest fet, vam pensar que seria interessant organitzar un casal, tipus esplai, per tal de crear vincle entre els nens i nenes. La proposta inicial era fer un casal durant el curs escolar, però finalment vam pensar que començaríem amb un casal d’estiu. I així va ser com l’any  2021 vam provar-ho.

Quantes persones formeu el grup de teatre –preguntem novament als joves-?
A l’elenc som vint, setze nenes i quatre nens. Al darrere, però, hi ha moltíssima gent, sobretot familiars, que s’encarreguen de la decoració, del llum i del so, del vestuari… Nosaltres ens centrem en l’obra i els assajos. Els dissabtes a la tarda, mentre nosaltres assajàvem, les mares i pares estaven en una altra sala preparant els decorats.

Quina edat teniu els actors i les actrius?
Tenim entre sis i quinze anys. Als Pastorets teníem edats més variades -entre els tres i els catorze-.

Quins requisits demaneu per formar part del vostre grup de teatre?
Senzillament, que t’agradi el teatre, que tinguis ganes de compartir aquesta afició amb els altres i que estiguis disposat a dedicar temps de la teva vida a fer una cosa tan «xula».

Penseu que tothom pot fer teatre?
Si t’agrada, sí. Tot és qüestió de dedicar-hi temps, estudiar-te bé el teu paper i estar disposat a pujar a l’escenari.

Per què vau escollir Matilda?
Fa temps, en un altre casal, vam intentar fer un musical, però finalment no va poder ser, per qüestions alienes als nens, -ens explica l’Ariadna.  Quan vam acabar els Pastorets, veient que molts de nosaltres tocàvem un instrument o ens agradava cantar, vaig pensar que podia ser una bona iniciativa i que podíem fer-ho amb aquest grup. Jo encara tenia aquella primera espineta clavada. Aleshores, vaig començar a crear la idea i a escriure el guió. Quan vaig tenir el guió avançat, els vaig presentar la proposta i els va agradar molt. A més, Matilda és una gran història, amb un missatge molt potent.

Ens podeu fer cinc cèntims de què hi trobem en el vostre musical?

Hi trobem la història de Matilda, de Roald Dahl; música en directe -hi toquem nosaltres mateixos i un professor de música-; moltes cançons, moltes coreografies, molta emoció i un grup de nens, nenes i joves que ens ho passem molt bé.

Qui dissenya les coreografies, la música, etc…?

Jo faig les funcions de directora, -comenta l’Ariadna-, i l’Uriel m’ajuda amb tota la part musical. També ens ha donat un bon cop de mà en Jose, professor de música i voluntari, que ha sabut donar més profunditat a les escenes. Per a la creació de les coreografies parteixo de musicals que he vist. I el vestuari el van fer dues àvies.

I qui ho finança?

L’Associació de veïns de Sant Mamet ha finançat gran part del musical.

Quant temps heu necessitat per treballar el musical?
Fins arribar a l’Auditori de Bellavista, un any, més o menys. Al Casal d’estiu assajàvem intensament i després ens trobàvem cada quinze dies. A mesura que anàvem avançat, vam decidir veure’ns entre dues i tres hores cada dissabte.

Quantes vegades l’heu representat?

Dues vegades a Corró d’Amunt i una a l’Auditori de Bellavista.

A Bellavista vau omplir l’Auditori…

Sí, en 24 hores es van exhaurir totes les entrades. L’Auditori estava ple a vessar; va ser tot un èxit. I al Consell de Poble de Corró d’Amunt també vam omplir.

A què es deu aquest èxit?

No ho sabem. Vam fer molta difusió de l’espectacle a través de familiars, d’amics i de les xarxes socials. A més, les persones que ens havien vingut a veure a Corró d’Amunt també van fer córrer la informació. I és clar, l’Auditori de Bellavista és un espai molt més gran i atrau molta gent.

Però Matilda no tornarà més a l’escenari…

Exacte. Ara bé, l’obra es va gravar i es preveu fer-ne una projecció al Consell de Poble de Corró d’Amunt.

Esteu treballant en alguna altra producció?

Sí, hi haurà un nou musical, però per ara és un secret. Possiblement, el dia de la visualització del vídeo hi haurà alguna sorpresa.

 

(Fotos cedides per Enric Muntal Garriga)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *