Un projecte aprovat en la legislatura passada ha estat revocat per l’actual govern.
Al llarg de les darreres setmanes, l’ampliació de la residència de Corró d’Avall s’ha convertit en un tema de controvèrsia. Un projecte aprovat per l’Ajuntament a l’anterior legislatura, ha estat ara revocat per l’actual govern. I com a resultat s’ha frustrat l’expectativa de disposar de 22 nous llits i s’ha perdut una subvenció europea de gairebé 400.000 €. Els arguments de l’Ajuntament? No és possible beneficiar una entitat privada. Però l’entitat impulsora de la residència recorda que es tracta d’una entitat sense ànim de lucre, en la qual l’Ajuntament hi participa perquè n’és membre fundador. En aquest article hi trobareu les claus d’una polèmica que sembla moure’s en clau d’enfrontament polític.
Al voltant de l’any 2000, diverses persones de Corró d’Avall expressaven la seva preocupació per la manca d’un centre per a la gent gran de municipi. En particular, el Sr. Antoni Bosque, desaparegut fa més d’una dècada, i conegut per la seva tasca com a jutge de pau i per la seva implicació en tota mena d’iniciatives en favor dels més desafavorits. Ell fou en bona part l’ànima d’un projecte que necessitava de recursos per tirar endavant. Així que l’Ajuntament, juntament amb la Diputació, iniciaren la petició d’un estudi sobre la necessitat d’una residència al municipi.
Un cop confirmada la necessitat, calia un terreny i també diners per finançar les obres d’una nova residència, i els seus impulsors van picar a la porta de l’Ajuntament i també d’una colla d’empresaris locals. Molts hi van col·laborar. L’Ajuntament mitjançant la cessió d’un terreny al carrer Sant Josep. Mentre que moltes altres persones del municipi, amb l’aportació d’importants sumes de capital a fons perdut.
Tot plegat necessitava estructurar-se jurídicament, de manera que l’any 2001 es va constituir la Fundació Privada de les Franqueses del Vallès per a la Gent Gran, una entitat sense ànim de lucre inscrita al departament de Justícia de la Generalitat que tenia com a primera finalitat “la construcció i gestió d’un centre geriàtric per a proporcionar acolliment i assistència a persones grans, prioritàriament veïnes de les Franqueses del Vallès, necessitades per motius familiars, econòmics, socials o sanitaris.”
Una fundació regida per un patronat, que hi ha treballat des de l’inici sense cap ànim de lucre, i que inclou bona part dels donants originals del projecte, així com l’alcalde del municipi i el rector de la parròquia de Santa Eulàlia de Corró d’Avall. A dia d’avui, al departament de Justícia encara consta com a seu social de l’entitat, l’edifici de l’Ajuntament de les Franqueses i hom pot consultar el seu patronat i el seus comptes anuals al web de la Generalitat.
Un projecte d’ampliació polèmic
Des de la seva inauguració la residència ha desenvolupat la seva activitat amb normalitat. El Grup Mutuam s’encarrega de la gestió diària del centre, que a hores d’ara compta amb 34 llits públics, 24 privats i 13 places de centre de dia. Els impulsors del centre tanmateix manifesten que compten amb una llista d’espera de més de 300 persones i per això van presentar una proposta per ampliar-lo.
El projecte comptava amb els informes favorables dels tècnics municipals i en la sessió del 27 d’abril de 2023, el ple l’aprovà amb els vots favorables del PSC, la coalició de LFI i ERC i la CUP. Amb la confiança que tot anava endavant, la Fundació sol·licità una subvenció que finalment es concretà en un ajut de la Unió Europea de 394.975,53 € per culminar el projecte.
Però el 28 de maig de 2023 hi hagué eleccions municipals i es constituí un nou govern municipal. La regidoria d’Urbanisme, ara en mans d’Imagina- Esquerra, afirma que l’aprovació d’aquell projecte no s’havia fet d’acord amb la llei -malgrat constar informe dels tècnics de l’Ajuntament a favor en data 17 d’abril de 2023- i que l’única manera de tirar-lo endavant seria que la Fundació retornés la propietat del terreny cedit en el seu dia. El Patronat de la Fundació s’hi nega i en una tensa sessió, el ple de l’Ajuntament revoca el permís per l’ampliació. Ens trobem al 29 de febrer de 2024 i el to de la discussió al ple fa pensar que aquest projecte ha esdevingut una arma política entre govern i oposició. Mentrestant, el projecte ha embarrancat, la subvenció ha de ser retornada i la mala maror entre la Fundació i l’Ajuntament és evident.
Els motius per la denegació?
Sorprèn que un projecte aprovat pel ple de l’Ajuntament fa poc més d’un any ara sigui revocat adduint incompliments legals (vegeu aquí els informes que van permetre la seva aprovació). Garbuix s’ha dirigit a l’Ajuntament per demanar aclariments. El cert, però, és que després d’esperar setmanes les explicacions han sigut vagues. Podeu veure les respostes completes de l’Ajuntament aquí.
El govern municipal addueix que el projecte només es podria dur a terme en cas que els terrenys fossin públics, però no hem pogut aclarir en quin article de quina Llei s’estableix aquest principi. Hem demanat de veure l’informe de Secretaria en què es basava aquesta decisió, però -insistim, després de fer-nos esperar setmanes- se’ns ha instat a demanar el document mitjançant una instància.
La Fundació ha aportat un projecte aparentment similar de la Roca del Vallès aprovat tant per l’Ajuntament d’aquest municipi com per la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat (vegeu aquí l’informe de la Roca). Com és possible que allò aprovat en un municipi veí sigui il·legal a les Franqueses? L’Ajuntament no s’hi ha volgut pronunciar. Tampoc ha volgut entrar a valorar si era necessària l’ampliació de la residència.
Hem preguntat si l’actual govern considera un error la cessió del terreny que es va fer en el seu dia. En aquest cas, el Govern afirma que “les cessions han d’estar condicionades a un temps determinat i en aquest cas no es va fer així.”
Finalment també hem preguntat com valorava el consistori la tasca de la Fundació i si s’havia detectat alguna irregularitat en el seu funcionament. La resposta és que “és una entitat privada i l’Ajuntament no fa un seguiment exhaustiu de la seva gestió”, obviant, però que el consistori forma part del patronat des de la seva fundació
La Fundació Privada de les Franqueses del Vallès per a la Gent Gran va néixer com una iniciativa benèfica en la qual tots els agents del municipi hi van col·laborar. A hores d’ara sembla que poc queda d’aquell esperit de col·laboració. Tant de bo això canviï.