Laia Ribas, en una entrevista de pas

La Laia Ribas Cabezas és una biòloga que treballa a l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona. L’any 2023 va ser una de les tripulants del projecte Hypatia I. Conjuntament amb vuit científiques catalanes més, feu una estada a la Mars Desert Research Station de Utah (Estats Units), un espai en què s’hi reprodueixen les condicions en què podria viure una futura expedició a Mart. Fa unes setmanes fou una de les protagonistes del Febrer Científic que organitza el Servei de Biblioteca municipal, i allà vam poder conèixer la seva experiència.

 

Com sorgeix el projecte Hypatia?
Va néixer d’un grup de dones catalanes amb la idea de promoure la presència de dones en carreres científiques. A Europa, només un 30 % de les persones que es dediquen a professions científiques són dones. I si parlem de carreres vinculades al món de l’espai, només són el 10 %. Hypatia vol mostrar el talent científic que hi ha entre les dones. Vol animar-les a què surtin i que s’exposin.

D’on ve el nom d’Hypatia?
Li vam donar aquest nom en honor a la primera dona científica que es considera que hi va haver a la humanitat: Hypatia d’Alexandria. Era astrofísica, matemàtica i filòsofa.

 

Quins requisits cal reunir per formar part de l’expedició?
El projecte Hypatia I, que va tenir lloc el 2023, va ser impulsat per la Mariona Bàdenas i la Carla Conejo. Elles van tenir la idea d’aquest projecte de divulgació. Em van convidar a prendre-hi part perquè els va encaixar el meu perfil de biòloga catalana.

Aquest febrer, hi ha hagut l’expedició Hypatia II i tot ha sigut una mica diferent. Les participants s’han seleccionat entre les més de 50 sol·licituds que es van presentar.

 

Quina va ser la teva funció dins d’aquest projecte?
A l’estació hi havia diverses tasques. Com a biòloga, jo era la responsable de cuidar l’hivernacle. Però també vaig dur a terme alguns dels meus propis projectes de recerca i divulgació.

Què ha estat el millor i el pitjor de l’estada?
L’experiència va ser magnífica, però el millor va ser conèixer aquest grup de dones extraordinàries. El pitjor, no tenir prou temps per fer tot el que volia. Si a la Terra el temps vola, a Mart encara més!

 

 

Creus que hi ha vida a Mart?
Crec que hi ha hagut algun tipus de vida, però potser la humanitat no és capaç de detectar-la, perquè no tenim les eines adequades.

Quins consells has rebut que t’hagin ajudat a complir les teves fites?
“Fes el que t’agrada”, és un dels consells que donaria.  La remuneració econòmica a la ciència en aquest país és un desastre absolut i la feina només compensa si realment és el que t’agrada fer. Anar pas a pas, també és un bon consell. Gaudir del camí!

Hi ha manca de suport a la investigació científica?

El pressupost que es destina a la ciència i a l’educació en general és bastant dramàtic. Te n’adones quan vas a l’estranger. No hi ha color! Però això no vol dir que aquí no es treballi bé. Al contrari! Tenim centres de recerca boníssims i fem moltíssima feina. Hi ha tantes coses per investigar! El problema és que la recerca és molt cara.

Sou conscients que inspireu a les noves generacions de nenes per tal que tinguin una vocació científica?
L’objectiu d’Hypatia és aquest. Esperem que les nenes i les dones s’empoderin. I no només les científiques, sinó en qualsevol carrera. La societat és molt masclista encara!

Quins consells donaries a les noves generacions?
No tingueu por d’equivocar-vos ni de preguntar. Ni d’escollir allò que us agrada fer.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *