El mussol comú

El mussol comú és un ocell originari d’Euràsia i nord d’Àfrica, que es troba molt distribuït per tot el territori català, excepte al Pirineu i Prepirineu on pràcticament no se’n troben exemplars. Viu típicament en espais oberts rurals amb oliveres i matolls, i en zones humanitzades. En definitiva, és una au típica de camp i no li agraden els boscos tancats.

És una de les aus nocturnes més petites d’Europa: fa uns 25 cm de llargada però, en canvi, és una de les que té les potes més llargues, comparada amb la resta. Tot i que els mussols són nocturns, la veritat és que són molt actius durant el dia i sovint els veiem posats sobre els pals de telèfon o els senyals de trànsit. Quan volen durant el dia, volen fent ones per a escapar de rapinyaires que els vulguin caçar. En canvi, quan volen de nit, ho fan en línia recta i a poca alçada del terra.

Els mascles pesen uns 160 grams, mentre que les femelles en pesen uns 180. Fan el niu  en forats dels arbres, en marges de pedres, però també en masies abandonades, on els agrada especialment. En general, els rapinyaires creixen molt ràpid i els mussols comuns abandonen el niu entre els 28 i 35 dies després de néixer, quan ja tenen aspecte d’adult. Poden viure fins a 11 anys i mig.

S’alimenten sobretot d’insectes de mida gran com ara llagostes, escarabats,… petits rosegadors i rèptils petits com ara sargantanes, granotes i cucs.

Nom comú: Mussol comú (cat), mochuelo común  (cast), xuta o miula (Illes Balears), Chevêche d’Athéna (fr), Little Owl (ang) Família: Strigidae Nom científic: Athene noctua

Quan estan espantats o se senten amenaçats, fan uns moviments molt característics i molt curiosos, balancejant el seu cos i movent el seu cap amunt i avall. El mussol comú és una espècie que està en regressió, és a dir, que la seva població ha disminuït molt des dels anys 80 (pràcticament un 29%) degut a la pèrdua de l’agricultura tradicional, l’augment de la massa forestal i l’augment d’àrees urbanitzades. La principal causa de mortalitat del mussol comú són els atropellaments, ja que moltes vegades fan servir les carreteres com a lloc de cacera perquè és un camp obert on es veuen passar millor les seves possibles preses. Per tots aquest motius, el mussol comú es troba en el Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada (Decret 172/2022, de 20 de setembre), en la categoria “Vulnerable”.

A l’antiga Grècia, el mussol comú s’associava a la deessa Atenea, que era la reina de la saviesa i de la ciència. Per això, el mussol simbolitza la saviesa i el coneixement i també d’aquí li ve el seu nom científic, Athene noctua. És el símbol de la ciutat d’Atenes. De fet, en les antigues monedes gregues, com les dracmes d’Atenes, apareixia sovint la imatge d’un mussol al revers, juntament amb una branca d’olivera i el símbol “ΑΘΕ” (d’Atenes).

Olga Alcaide

Biòloga

 

Foto: Mussol comú (Font: Pexels)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *