Aquesta jugadora que es va iniciar al CE Esportiu Llerona actualment juga a Kentucky, als Estats Units.
La Carola Fontan Redorta juga al futbol des dels 6 anys. Va començar al Club Esportiu Llerona, però la seva qualitat la va portar a fitxar pel RCD Espanyol i pel Sant Gabriel de Sant Adrià de Besòs. Ara, amb només 20 anys, estudia i juga a futbol a Kentucky, als Estats Units, on més enllà de les victòries del seu equip, ha estat reconeguda amb diversos guardons individuals. A Kentucky hi viu una nova experiència que li ha permès ser més independent i responsable i obrir-se a d’altres cultures.
Per què vas anar a estudiar als Estats Units?
Sempre m’havia interessat la idea de poder fer un any d’intercanvi allà. Em va arribar un missatge d’una consultora educativa que ajuda estudiants i famílies a aconseguir una beca per anar a universitats americanes. Ho vaig parlar amb els meus pares i vam iniciar el procés.
Què hi estudies?
Estudio un doble grau de ciències de l’esport i de gestió esportiva a la University of the Cumberlands, a la ciutat de Williamsburg, al sud-est de Kentucky. I també jugo a futbol a l’equip de la mateixa universitat.
Com valores l’experiència, de moment?
L’experiència és de 10! Ser student-athlete (estudiant-atleta) és una experiència única i, alhora, un repte important. La combinació d’estudiar i competir a alt nivell requereix una gran capacitat d’organització, dedicació i resistència.
Una experiència amb moments difícils?
Els moments més complicats estan relacionats amb la gestió del temps, les lesions, les expectatives elevades i els sacrificis personals. Tot i així, personalment penso que la dedicació a l’esport i l’acadèmia m’han ensenyat valors com la disciplina, la resiliència i l’organització.
Quina és la fita esportiva més important que has aconseguit fins ara?
El millor moment, sense cap dubte, va ser fa dues temporades quan vam guanyar el torneig nacional de la National Association of Intercollegiate Athletics (NAIA). És una competició anual i hi competeixen els millors equips de les universitats de la NAIA. És l’objectiu principal dels equips que competeixen dins d’aquesta associació.
També has aconseguit diversos reconeixements individuals.
Exacte. Per exemple, el NAIA Second Team All-American, el NAIA All Tournament Team, el MSC First Team All-Conference , el Daktronics-NAIA Scholar-Athlete o el MSC Academic All-Conference.
El futbol és encara un esport “de segona” als Estats Units?
El futbol americà, el bàsquet i el beisbol són encara els esports més populars, però el futbol ha guanyat molta força i és molt més visible que abans. Tot i així, el futbol femení americà és actualment líder mundial en termes de visibilitat i infraestructures, gràcies als èxits de la selecció femenina, a la creació de lligues professionals i a l’increment de la cobertura mediàtica.
Però segur que encara hi ha reptes per afrontar.
Sí. Especialment pel que fa a la igualtat salarial i a les oportunitats de finançament.
I a banda del futbol, quins són els esdeveniments esportius més rellevants de Kentucky?
Kentucky és un estat dels Estats Units molt conegut pels seus esdeveniments esportius. Per exemple, el Kentucky Derby, una cursa de cavalls de pura sang que es fa cada primer diumenge de maig. I els partits de la lliga femenina de bàsquet universitari també tenen un gran seguiment.
És fàcil “integrar-se” a la vida americana?
La veritat és que per a mi va ser molt fàcil. Al meu equip hi ha moltes jugadores de diferents països i una gran quantitat d’espanyoles, o sigui que mai em vaig trobar en un ambient on tot era únicament americà. Totes les companyes d’equip i de classe que són americanes sempre m’han fent sentit benvinguda i s’han interessat per la meva cultura.
Què no podem deixar de visitar si anem a Kentucky?
Passo la majoria de temps al campus universitari i no tinc gaire temps lliure per fer visites. Però hi ha un parc natural a només 20 minuts de la universitat que es diu Cumberland Falls. També cal visitar Louisville, la ciutat més gran de Kentucky, famosa pel museu dedicat als bats de beisbol de la marca Louisville Slugger, per l’hipòdrom Churchill Downs -on es celebra la cursa de cavalls Kentucky Derby- i per la seva gastronomia.
Quin plat hem de tastar si hi anem a fer turisme?
El plat típic de Kentucky és el Hot Brown, un sandvitx obert de gallina rostida, cobert amb una salsa beixamel cremosa i gratinat al forn. Tot i que és conegut mundialment, no podeu deixar de tastar el famós pollastre fregit Kentucky Fried Chicken, originari d’aquí. I malgrat que no és un plat, el bourbon és una beguda essencial a Kentucky. Podeu provar un bon bourbon local o fer un recorregut per alguna de les destil·leries de la zona.
Què li diries a algú que vol marxar a estudiar a l’estranger?
És una experiència enriquidora que et permet conèixer noves cultures, ampliar els teus contactes i aprendre a adaptar-te a noves situacions. És important estar obert a les diferències culturals i estar preparat per viure de manera més independent, i a autogestionar el temps i les responsabilitats. A més, si l’idioma del país és diferent, pots aprofitar per millorar les teves habilitats lingüístiques. Finalment, viatjar a l’estranger també t’ofereix l’oportunitat de fer amistats internacionals que enriquiran la teva vida i t’oferiran noves perspectives.
Un cop finalitzada la carrera tornaràs a les Franqueses?
No n’estic segura. Si segueixo jugant a futbol, com és la meva intenció, crec que les oportunitats als Estats Units són molt més grans; hi ha més possibilitats per a les jugadores que volen combinar els estudis amb el futbol professional. A més, fer un màster als Estats Units i jugar a futbol al mateix temps seria una opció molt atractiva per a mi. Allò més important seria trobar un equilibri entre els meus estudis, el futbol i les oportunitats de creixement personal i professional.