AQUESTES SÓN LES RESPOSTES COMPLETES DE L’AJUNTAMENT A LES PREGUNTES DE GARBUIX
1. En quin article de quina llei es basa l’anul·lació del projecte per part de l’Ajuntament? Al butlletí del grup municipal Imagina-Esquerra, Acord Municipal es diu que “són nul·les de ple dret aquelles modificacions que es fan en benefici d’un ens privat i aliè a l’administració pública” però no hem sabut trobar aquest article. Com a mínim no la veiem al DECRET LEGISLATIU 1/2010, de 3 d’agost, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei d’urbanisme. Sabem que al Ple es va dir que l’anul·lació es basava en l’article 11 (que té un redactat diferent al difós per ERC), però aquest article remet a l’incompliment d’algun altre precepte. Quin article incomplia concretament el projecte de la Residència?
L’acord de ple especifica el següent:
4. Efectuada una revisió de l’expedient pels Serveis jurídics i tècnics municipals d’aquest Ajuntament, s’ha detectat que l’aprovació inicial efectuada pel Ple incompleix l’article 11 del Decret legislatiu 1/2010, de 3 d’agost, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei d’Urbanisme de Catalunya, i segons modificacions efectuades per la Llei 3/2012, establint que són nul·les de ple dret les reserves de dispensació contingudes en els plans urbanístics i les ordenances urbanístiques municipals, i també les que concedeixin les Administracions públiques al marge d’aquests plans i ordenances. De conformitat amb allò establert en l’informe emès per la Secretaria General d’aquest Ajuntament en data 29 de novembre de 2023.
2. Sorprèn que fa uns mesos els serveis tècnics de la regidoria d’Urbanisme fessin un informe assegurant que el projecte donava compliment a la Llei. I que en canvi, un informe de secretaria digui el contrari. La clau està en l’article 97.2 de la Llei d’Urbanisme que assegura que aquests projectes de modificació “hi ha d’haver una projecció adequada dels interessos públics”?
El govern actual va demanar un informe jurídic sobre aquesta modificació precisament perquè és competència de Secretaria la regulació del règim jurídic de la propietat del sòl. I en aquest informe s’insta a la corporació a deixar sense efecte la modificació que va aprovar el govern anterior perquè no compleix la normativa: l’ampliació només es pot dur a terme en el cas que els terrenys siguin públics i actualment només hi consta la Fundació com a propietària.
3. És possible que en la redacció d’aquests informes hi hagi una part de valoració subjectiva respecte a si efectivament en el projecte hi havia una “projecció adequada dels interessos públics”? Seria possible tenir accés a l’informe de Secretaria amb el qual es va tirar enrere el projecte?
Qualsevol informe emès des de la nostra institució es redacta tenint en compte normatives i legislacions, no hi ha espai per a valoracions subjectives. Nosaltres som un ajuntament rigorós i simplement apliquem la legalitat. Cal destacar, però, que quan vam saber que no es podia fer aquesta modificació ens vam reunir amb la Fundació per oferir una solució possible per fer les obres d’ampliació que sol·liciten: retornar els terrenys a l’Ajuntament, fer la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) i poder continuar amb la tramitació a l’ampliació. Aquesta proposta, però, va ser rebutjada per part de la Fundació.
Pel que fa a l’accés als informes, recordem que qualsevol petició referent a informació de l’ajuntament s’ha de formalitzar mitjançant una instància.
4. Des de la Fundació de la Residència ens aporten un projecte similar de la Roca aprovat per la Comissió d’Urbanisme de Barcelona. És així? I en aquest cas, com és possible que allò que sí que era legal a la Roca no ho sigui a les Franqueses?
Nosaltres hem estudiat el cas que ens afecta a les Franqueses i el que podem assegurar és que no es pot fer una modificació del PGOU per augmentar edificabilitat en un terreny que és propietat privada.
5. L’Ajuntament considera necessària l’ampliació de la Residència de les Franqueses? Calen més places a Corró d’avall?
La cura i els serveis a la gent gran han de ser una prioritat, no només a les Franqueses, sinó per a qualsevol municipi, organisme o institució. Entre tots i totes hem d’assegurar el benestar dels col·lectius més vulnerables, ja sigui mitjançant l’acció directe o les col·laboracions. Al municipi actualment tenim tres residències privades: Residència l’Auca, Residència Palau i Residència les Franqueses. A més s’està construint un nou centre al carrer Girona amb 100 places i hi ha una altra prevista al carrer del Terme amb 100 places més. Haurem d’anar analitzant les necessitats en els propers anys.
6. L’actual govern considera que va ser un error la cessió del terreny per construir la residència de Corró d’Avall?
Les cessions han d’estar condicionades a un temps determinat. En aquest cas no es va fer així. El que considerem i sabem del cert és que l’administració pública no pot regalar un terreny a cap fundació o empresa privada ni fer cap modificació que no compleixi la normativa.
7. Com valora el Govern la tasca d’aquesta fundació al llarg dels anys? El Govern ha detectat alguna irregularitat en el funcionament de la Fundació al llarg dels anys?
Aquesta Fundació és privada i, per tant, l’Ajuntament no fa un seguiment exhaustiu de la seva gestió, excepte dels tràmits que han de complir una normativa.