Massa deutes amb les flors, Iolanda Batallé 

La protagonista de la novel·la s’instal·la a les valls altes, en un indret del Pirineu, per poder escriure. Allà coneix la història de la família que l’acull, una història de dolor i enyorança per la mare que ja no hi és. La Solitària, que busca refugi i pau, acaba sent testimoni del dolor de tots els membres d’una família que fa equilibris per sostenir-se, i serà en aquest patiment que fluirà l’escriptura que li permetrà entendre la pròpia aflicció.  

Ambientada al Pirineu, en un lloc prou remot perquè els protagonistes somiïn que poden començar de nou, Massa deutes amb les flors ens recorda que els dimonis viuen dins nostre mentre no els plantem cara. La mare de la família es va enfonsar a la bassa per alliberar-se del dolor de viure, i la resta sobreviuen amb silenci fins que la Solitària arriba a les valls i els escolta a tots. A mesura que van parlant, van alliberant la pena per descobrir que les coses compartides són menys coses i són més vida.  

“Cada vegada tinc més clar que tot allò que és important per a mi ho he d’explicar. Durant algun temps la vida em va obligar a mirar-me a mi mateixa amb una forta i urgent claredat, una intensitat que encara em fa tremolar però que m’ha fet qui soc. Més forta. I a poc a poc en parlo. Perquè tot allò de què no parlem no existeix. I jo vull que existeixi.” 

Massa deutes amb les flors, que pren el nom d’un vers d’Antònia Vicens, és un homenatge a la ruralitat, a les dones que han volgut viure fora de la norma i se les ha titllat de bruixes, putes i boges, a les escriptores talentoses que ens han deixat un llegat immens on trobar-nos, a la literatura, a la paraula, a les flors i, sobretot, a la tendresa. 

Edita Columna

“Les amigues d’aquells anys van ensenyar-me l’amistat entre dones. És la vida. Somric. Encara som amigues. Les amigues sempre hi són. Hi són. No em miren com Whitman. No em vigilen, m’acompanyen. L’amistat entre dones cada dia que passa m’agrada més. És a poc a poc. És una amistat intensa de manera lenta. Sempre hi és. Hi pots confiar. Cura.” 

 A poc a poc, així és com Iolanda Batallé ha cuinat aquesta novel·la, fent xup-xup, durant dotze anys i deixant-la reposar, per oferir-nos una prosa depurada i contundent. M’ha agradat molt per molts motius, però sobretot perquè m’hi he reconegut en moments i m’hi he sentit bressolada en d’altres. Llegiu-la. 

 

Fe Fernández i Villaret 

L’Espolsada Llibres 

www.lespolsada.cat 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *