Sorpresa a la vida política municipal. Quan encara no fa ni un any i mig de les darreres eleccions, l’alcalde Francesc Colomé ha anunciat que trenca el pacte de govern amb el PSC. Un pacte que es remuntava a l’anterior legislatura i que havia superat moments de gran tensió política, com la que es va donar arran del referèndum de l’octubre de 2017. Ara, en canvi, la coalició no ha aguantat i Junts per les Franqueses s’ha quedat sola al govern amb tan sols 6 regidors. Colomé atribueix el trencament a les deslleialtats del PSC, mentre que els socialistes afirmen que a l’alcalde el mouen les seves aspiracions polítiques a nivell català.
Les eleccions municipals de l’any passat van deixar un consistori fragmentat. Junts per les Franqueses, amb Francesc Colomé al capdavant, va guanyar les eleccions, però amb 6 regidors es va quedar lluny de la majoria absoluta. JxLF hauria pogut governar en solitari, però finalment va optar per un pacte de legislatura amb el PSC que havia de garantir-li l’estabilitat. Un pacte que va valer-li fortes crítiques, especialment entre sectors independentistes que haurien preferit un acord amb Imagina Esquerra en Comú.
Francesc Colomé i Juan Antonio Corchado, el líder del PSC, van segellar l’acord en el propi ple d’investidura. Una aliança que donava continuïtat a la coalició que havia governat el municipi durant la legislatura anterior. Un pacte que, en paraules de Corchado era un “marc programàtic que havia de servir d’eix per al desenvolupament dels quatre anys de mandat”, però que a l’hora de la veritat ha durat poc més d’un any.
Dues versions diferents per explicar el trencament
El passat 29 de setembre Francesc Colomé anuncià l’expulsió dels cinc regidors del PSC del Govern municipal. El detonant, la decisió del PSC de no participar en l’acte de presentació del Pla d’Actuació Municipal, un document que recull 101 accions que l’equip de Govern té previst desenvolupar al llarg del mandat.
Corchado explica aquesta decisió per la voluntat del JxLF d’invisibilitzar el PSC: “ens volien imposar un acte i una revista clarament partidista, que posava per davant els interessos personals i electorals de Junts per Les Franqueses a l’interès dels veïns i les veïnes.
Vaig demanar reiteradament que posposéssim la presentació del pla per poder-la consensuar. En cap moment Colomé accedeix a la meva petició, ni mostra voluntat de diàleg amb nosaltres, sinó tot el contrari. Ens diu que, o fem el que ell diu, o que ens fa fora del govern.”
Colomé, però, posa l’accent en les divergències prèvies amb els seus socis: “Des del primer moment d’aquesta nova legislatura del PSC ha pensat i treballat més en clau partit que en clau municipi i això ha fet que tinguéssim friccions. Tot i que sempre les hem anat solucionant, això ha anat minvant les nostres confiances. Però el que ja no podíem permetre és que es neguessin a venir a la presentació del Pla d’Actuació Municipal, el full de ruta de tota la legislatura, que estava consensuat i pactat, amb més de 9 mesos de treball polític i sobretot tècnic, per qüestions absolutament secundàries. Quina imatge haguéssim donat davant la ciutadania?”
Són aquestes les raons reals del trencament?
Poques setmanes abans del trencament, Colomé anuncià que abandonava el PDECAT i que s’incorporava a Junts per Catalunya. Colomé ha estat escollit membre de l’executiva de JxCAT i no són pocs els qui atribueixen el seu distanciament del PSC a les aspiracions polítiques de l’actual alcalde. Corchado considera que és un dels principals motius: “Darrere de la decisió unilateral i irresponsable de Francesc Colomé, hi ha tres factors: primer, una falta de lideratge causada per una pugna interna per qui serà el seu relleu a les pròximes eleccions municipals; segon, l’interès de Colomé per formar part de les llistes electorals a les eleccions al Parlament del pròxim 14 de febrer, (i si finalment no en forma part serà perquè no el deixen), i tercer, l’objectiu constant d’invisibilitzar l’acció del PSC al govern municipal.”
L’alcalde, però, nega motivacions personals rere la decisió d’expulsar els socialistes i posa com a prova que Junts i el PSC mantenen un “pacte molt sòlid” al Consell Comarcal, institució que presideix el propi Colomé. Pel que fa a la possibilitat de formar part de les llistes de les properes eleccions autonòmiques, afirma que “no s’ho ha plantejat”, però que està “al que JxCAT disposi”. En tot cas, puntualitza que no té la intenció d’abandonar l’alcaldia properament: “El que sí tinc clar és que qualsevol càrrec públic que pugui ocupar ha de ser compatible amb el càrrec d’Alcalde, que és la meva prioritat ara i en un futur proper.”
Quin futur per al govern municipal?
L’equip de govern ha quedat conformat únicament pels sis regidors de JxCat. Colomé, per tant, ha perdut la majoria absoluta -que recordem-ho, s’aconsegueix amb nou vots- que fins ara li havia permès governar amb comoditat. “Per tirar endavant alguns projectes caldrà molt diàleg i potser replantejar-los” diu Colomé, i per això afirma que ha iniciat converses amb tots els grups polítics (inclòs el PSC) per tal de buscar “complicitats” ja siguin dins o fora del govern.
D’entrada, semblaria difícil que trobés aquests suports entre les files socialistes, especialment després que Corchado hagi denunciat “irregularitats” en la gestió municipal i d’acusar Colomé de “mentir als veïns de les Franqueses”. L’altra opció de Colomé és buscar suports en els tres regidors d’Imagina Esquerra en Comú, una aliança que es va intentar a principis de legislatura i que va acabar amb trencadissa.
Sobre el paper també existiria la possibilitat de construir una alternativa a Colomé. El PSC, Imagina Esquerra en Comú i la CUP sumen conjuntament 9 regidors, majoria suficient per a governar, però a hores d’ara sembla impossible que puguin acordar un relleu en l’alcaldia. Les reticències entre els diferents grups són ben vives i el PSC ja ha manifestat la voluntat de “fiscalitzar l’acció de govern” des de l’oposició.