Analitzem els principals compromisos de l’acord de govern entre JxCat i el PSC a l’Ajuntament
Les eleccions municipals de la passada primavera van donar lloc a una nova aliança entre Junts per Catalunya i el Partit dels Socialistes de Catalunya que va permetre a Francesc Colomé revalidar l’alcaldia. Tanmateix, si bé la conformació del govern de coalició fou ràpida, calgué esperar a la tardor per conèixer quin era el contingut programàtic d’aquest pacte. Un acord que es concreta en 26 punts i que preveu, entre d’altres qüestions, l’aprovació d’un nou pla urbanístic municipal, l’eliminació del sistema “fotovermell” dels semàfors o la construcció de diversos equipaments. Hem analitzat aquest acord amb l’alcalde, Francesc Colomé, de JxCat, i amb Imaginem Esquerra en Comú (IEC), el principal grup de l’oposició.
Francesc Colomé afirma que els 26 punts de l’acord entre JxCat i el PSC “tendeixen a dissenyar i desenvolupar un municipi on viure i gaudir, un municipi que avanci econòmicament, amb un entorn amable i ben connectat” i tot plegat, diu, “gestionat des d’una organització transparent, responsable, propera, respectuosa, proactiva, compromesa, coherent i dinàmica.” Un acord que tenen previst desenvolupar en el Pla d’Actuació Municipal i que esperen tenir enllestit al mes d’abril.
Entre les mesures més destacades d’aquest acord hi ha la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana amb la previsió d’unir els nuclis de Corró d’Avall i Bellavista. Colomé ho justifica per què l’actual Pla està “esgotat”: “Les Franqueses, territorialment parlant, ja no pot créixer més, però aquesta limitació xoca frontalment amb la realitat. Cada vegada tenim més persones que es venen a empadronar a les Franqueses (en padró continu ja ratllem els 20.500 habitants), i tenim algun polígon industrial pràcticament al 100% de les seves possibilitats.”
Ara bé, el principal partit de l’oposició, Imaginem Esquerra en Comú (IEC), mostra la seva desconfiança no només cap a aquesta modificació del POUM, que qualifica de “tòxica”, sinó també cap al conjunt del pacte entre els dos socis de Govern. Un acord que considera que arriba tard i que està mancat de veritables objectius per al municipi: “Només hi ha titulars; uns quants de JxCat i uns altres del PSC”.
Nous equipaments i retirada del foto-vermell
El pacte de govern anuncia diversos nous equipaments, entre ells una nova comissaria per a la policia local, una residència d’avis i centre de dia a Bellavista, un pavelló PAV3 a la zona d’equipaments del sector R o nous carrils bici de connexió entre els diferents pobles. També preveu la retirada del polèmic sistema fotovermell instal·lat a diversos semàfors del municipi i que des de la seva instal·lació ha generat la queixa d’un número important de veïns. “Hem assolit els objectius de pacificació tant a Llerona com a Corró d’Avall.- diu Colomé- Hem aconseguit reduir un 15% el trànsit en aquests punts, hem reduït substancialment la velocitat dins el nucli urbà i hem millorat la seguretat dels vianants.” En tot cas, encara no hi ha data per a la seva retirada i en alguns casos serà substituït per altres mesures de control de la velocitat. L’oposició en aquest cas es mostra d’acord amb la iniciativa, però destaca el caràcter “absolutament recaptatori” que ha tingut el fotovermell i diu que la seva retirada “palesa l’estafa que va suposar la seva instal·lació”.
En la vessant més social, l’acord preveu mesures com la gratuïtat del material escolar des de P3 a 6è i la gratuïtat del transport públic per als majors de 65 anys. Unes mesures que, segons l’alcalde, està previst que s’implementin a partir de l’any 2021.
Pel que fa a l’accés a l’habitatge, un dels problemes més complexes al que s’enfronten els ciutadans del municipi, JxCat i el PSC es limiten a comprometre’s a requerir a les entitats bancàries que posin en lloguer social els habitatges buits de la seva propietat. L’oposició posa en dubte l’eficàcia d’aquesta iniciativa i assenyala que els bancs ni tan sols tenen l’obligació de contestar aquests requeriments. Demanen que es faci un cens d’habitatges buits i recriminen al govern que no s’impliqui més en aquest àmbit: “No s’han plantejat comprar algun habitatge per les famílies vulnerables, ni s’han plantejat fer edificis d’habitatges de lloguer assequible, o per a joves o grans. No han valorat la possibilitat d’impulsar cooperatives…”. Colomé, per la seva banda assenyala que, més enllà del que diu l’acord de govern amb els seus socis, adoptaran altres noves mesures: “executarem el conveni subscrit amb la Generalitat per a la cessió d’ús d’habitatges protegits que ara estan buits, incrementarem els tipus impositius pels pisos buits, elaborarem i aplicarem el reglament per a l’ús d’habitatge d’emergència social, i actualitzarem el Pla Local d’Habitatge entre d’altres.”
El Quart Cinturó, element polèmic
L’acord de govern es posiciona tímidament al voltant de la qüestió del Quart Cinturó, donat que tan sols es manifesta en contra d’aquesta infraestructura “al seu pas per les Franqueses”. Colomé afirma que ell no està en contra d’aquesta infraestructura que uniria Terrassa, Sabadell, Granollers i Mataró, però que aposta perquè passi pel sud de Granollers “que és on hi tenim els grans equipaments, com el Circuit de Catalunya o la Roca Village, i on ja hi passen grans vies de comunicació com l’autopista, la via interpolar i el tren d’alta velocitat.” Des d’IEC afirmen que l’oposició al Quart Cinturó és “un clam de tots els franquesins i franquesines” i es mostren totalment contraris a la seva construcció: “ni aquí, ni per Cànoves, ni Samalús ni per enlloc!”
L’acord també tracta d’altres qüestions, com l’aplicació de polítiques de transparència, un apartat dins del qual es preveu elaborar un codi ètic per als polítics i alts càrrecs i la celebració d’audiències públiques sobre diversos temes d’interès. Mentre, però, l’oposició denuncia que és difícil donar credibilitat al compromís dels partits del Govern amb la transparència quan al mateix temps la participació als plens es limita i les dificultats per accedir a la informació són notables.
L’acord de Govern, tal i com us hem explicat, tracta més qüestions. Podeu llegir les respostes completes de Francesc Colomé a les preguntes de Garbuix en aquest enllaç. I les respostes del grup d’Imaginem Esquerra en Comú, aquí.