A les portes d’unes noves eleccions municipals, l’alcalde i el líder de l’oposició fan balanç dels darrers quatre anys.
S’acaba la legislatura. D’aquí a poques setmanes serem cridats a les urnes i triarem la composició del nou Ajuntament. Han estat quatre anys de govern Francesc Colomé, primer en coalició amb el PSC i, fins als fets de la tardor de 2017, també amb el PP. És moment de fer balanç d’aquests quatre anys. Un període marcat per l’estabilitat política al municipi, però també colpit per la convulsa actualitat catalana. Garbuix ha volgut fer aquest balanç amb els dos principals líders polítics del municipi, amb l’alcalde Francesc Colomé -del grup PDECAT-Demòcrates-, i amb el cap de l’oposició, en Rafael Bernabé, d’Imaginem les Franqueses en Comú, Entesa.
Els resultats de les eleccions de 2015 van deixar un panorama incert. Cap partit tenia una majoria clara i totes les opcions de govern estaven obertes. Durant setmanes es va especular amb la possibilitat d’un govern d’esquerres amb Imaginem les Franqueses en Comú, PSC i ERC. Però aquest no va fructificar i finalment Francesc Colomé es va fer amb l’alcaldia al ser el candidat que va obtenir més suport popular.
Ben aviat Colomé es consolidà mitjançant un pacte amb el PSC i el PP, malgrat que la formació popular va abandonar el Govern arran dels fets del primer d’octubre. Ha estat un pacte polèmic i especialment criticat pels sectors independentistes, que retreuen a Colomé la seva aliança amb els socialistes: “És evident que no compartim ideari polític de país amb el PSC i molt menys amb el PP, -diu Colomé- però nosaltres fem política municipal. Amb aquests partits hem pogut trobar estabilitat i ser resolutius alhora de prendre decisions importants. Després cadascú fa la seva lluita a nivell de país i jo tinc les idees molt clares: treballar per aconseguir fer efectiva la república catalana.” En canvi, per a Rafael Bernabé, el líder de l’oposició, aquest pacte és una continuació de les polítiques que va desenvolupar l’exalcalde Francesc Torné: “hi ha hagut molt poques iniciatives que siguin pròpies del govern CiU/PSC” i afegeix que “no s’han plantejat nous reptes derivats del creixement del municipi en aquests últims anys.”
El balanç dels darrers quatre anys
Però què ha fet el Govern municipal al llarg dels darrers quatre anys? Colomé defineix aquesta legislatura com la de la “transformació” del municipi i posa en valor projectes com el Pla de Barris, que afirma que ha permès definir la Bellavista del futur; la nova plaça de l’Esbarjo o el servei de mediació que, segons ell, “és un projecte clau per millorar les relacions entre la ciutadania”. Colomé creu que aquesta transformació no s’ha limitat únicament a Bellavista sinó que s’ha estès per tot el municipi: “En breu a Corró d’Avall tindrem acabat l’Espai Can Prat, un equipament on hi haurà el nou centre d’atenció primària, una biblioteca i una pista poliesportiva. Un equipament que sens dubte millorarà tres aspectes claus per a tot municipi: la salut, la cultura i l’esport. El Parc del Falgar també està a punt de finalitzar i aviat tindrem un pulmó verd per gaudir de la natura al costat del riu Congost. A les Franqueses millorem en espais verds dedicats a la salut amb carrils bici que connecten el nostre municipi amb Granollers i la Garriga. La remodelació de la zona esportiva de Llerona i l’arribada de serveis bàsics com l’aigua potable a Corró d’Amunt també són fites aconseguides durant aquesta legislatura que han ajudat a millorar la qualitat de vida de la nostra ciutadania.”
Aquesta, però, també ha estat la legislatura en què les Franqueses ha arribat als 20.000 habitants després d’una intensa campanya del Govern municipal. Una xifra a la qual -segons Colomé- no s’hi ha arribat a través d’un “creixement urbanístic desorbitat” i que afirma que “servirà per cobrar de l’estat prop de 400.000 € més a l’any”.
La visió des de l’oposició, en canvi, és força menys optimista i es posa l’accent en què el govern s’ha relaxat a l’hora de controlar l’endeutament municipal: “Fruit del primer govern amb ERC, llavors responsable d’hisenda, es va endreçar l’economia de l’Ajuntament quan estàvem en un endeutament molt alt” diu Bernabé. “Per desgràcia en aquest últim any el govern està llençant part d’aquest esforç per la finestra i tornarà a endeutar-se en més de 7 milions per tal d’acabar abans de les eleccions de maig les obres faraòniques heretades. “
Retrocés democràtic…o no?
Al llarg de la darrera legislatura els partits de l’oposició s’han queixat en repetides ocasions del retrocés pel que fa a garanties democràtiques en el funcionament de l’Ajuntament: Així ho assenyala Bernabé: “El fet de limitar el temps de les preguntes del públic als plens, que als regidors ens costi cada vegada més accedir a la informació, eliminar les mocions que fèiem els grups del plenari, etc. fa que tinguem la sensació que com a regidores sortim amb menys possibilitat de fer la nostra feina de control que fa quatre anys. Pel que fa a la ciutadania, la situació és molt semblant, amb l’agreujant que no hi ha hores de visita establertes per anar a veure l’alcalde i els regidors, perquè és el primer que va eliminar en arribar al Govern fa vuit anys.”
Colomé no comparteix aquesta visió i considera que els grups de l’oposició o bé “s’equivoquen o fan política”. “No hi ha cap retrocés democràtic a l’Ajuntament de les Franqueses, això els ho puc assegurar. De fet, cada vegada tenim més canals i mitjans per transmetre informació i ser més transparents, com per exemple que els plens municipals es retransmeten en directe pel canal municipal al Youtube”.
Una legislatura marcada pels fets de l’1-0
Però de ben segur que aquesta també serà una legislatura recordada per la repercussió que van tenir els fets de la tardor de 2017. I és que cal no oblidar que les Franqueses va adquirir un sobtat protagonisme quan el 20 de setembre la Guàrdia Civil va detenir l’aleshores secretari general del departament d’Economia, i veí del municipi, Josep Maria Jové. Han afectat tots aquests fets a l’acció de Govern? Bernabé considera que poc: “l’únic canvi va ser que el PP va fer que el seu regidor abandonés l’equip de govern, la resta s’ha mantingut igual. CiU i PSC han mantingut dues mirades totalment diferents entre el que passava portes enfora de l’Ajuntament i el que passava portes endins”.
Colomé per la seva banda reconeix que “han estat uns anys durs, molt durs”. Diu a més, que les tensions entre Catalunya i l’Estat han posat en qüestió els pactes a nivell municipal: “Això és inevitable quan els sentiments estan a flor de pell. Però nosaltres hem prioritzat l’estabilitat de govern per no estancar el nostre municipi, no podíem fer res més.”