Els aliments funcionals són aquells que, a més de proporcionar un valor nutritiu bàsic (energia, greixos, sucres…), proporcionen un efecte afegit beneficiós per a la salut i redueixen el risc de contraure malalties. Aquests poden ser naturals o modificats tecnològicament:
- Són aquells aliments que per si mateixos contenen substàncies beneficioses per a la salut: Per exemple: oli d’oliva, soja, tomàquets, alls, crucífers (col, coliflor, cols de Brussel·les, bròquil…), cítrics, te, vi i raïm, peix, fruits secs…
- Són aquells aliments naturals que han estat tractats perquè siguin més beneficiosos sobre la salut, mitjançant:
- Per exemple, els productes làctics amb lactobacilus.
- Eliminació. Suprimir, per exemple, les proteïnes aler gèniques per a determinades persones, com els cereals sense gluten.
- Suplementació. Afegir una substància per tal d’obtenir un millor resultat, com la llet enriquida amb calci.
- Substitució. Substituir, per exemple, el greix animal d’una galeta per greix vegetal, i així reduir el colesterol (greix saturat) del producte.
La dieta mediterrània és una alimentació molt funcional, perquè conté diversos components que aporten efectes beneficiosos per a la salut de forma natural. Aquests components funcionals han estat sempre presents a la naturalesa, encara que, a partir de les últimes dècades, és quan els investigadors han començat a identificar-los.
Entre els principals components o ingredients funcionals, destaquen: Probiòtics, prebiòtics, simbiòtics, fitoquímics, àcids grassos i vitamines i minerals.
En els propers articles us anirem explicant aquests ingredients funcionals.
Ramon Velayos
Metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària