L’ànec collverd 

Potser un dels grups de vertebrats més fàcil d’observar en els rius i les seves zones més properes són els ocells. Segons el tipus de riu i el lloc on ens trobem en podem observar diferents espècies. A les zones de capçalera, que són més rocalloses i de corrent més fort, podem trobar-hi per exemple la merla d’aigua o la cuereta torrentera; i a les zones planes, amb corrents més febles, fons sorrencs i abundant vegetació, podem trobar-hi per exemple els ànecs collverd.  

Podríem dir que l’ànec collverd és el més conegut de tots els ànecs. És una espècie habitual a totes les zones humides i ambients aquàtics de tot Catalunya. Si teniu una bassa a casa vostra, és possible que algun ànec collverd s’hi apropi; a vegades, fins i tot, se n’han vist a les piscines de les cases. Pertany a la família dels anàtids que està formada per aus aquàtiques i nedadores, així com també per aus migradores que recorren llargues distàncies.  

Nom comú: Ànec collverd (cat), Ánade/pato azulón (cast), Canard colvert (fr), Mallard (ang), Basahate (eusk) Família: Anàtids 

Nom científic: Anas platyrhynchos 
Nom comú: Ànec collverd (cat), Ánade/pato azulón (cast), Canard colvert (fr), Mallard (ang), Basahate (eusk)  Família: Anàtids  Nom científic: Anas platyrhynchos 

El mascle té el cap de color verd brillant, un collaret petit blanc, el pit de color marró fosc, el bec de color groc intens i amb una cua negra, fet que fa que sigui molt fàcil d’identificar. Les femelles, en canvi, són totes de color marronós i amb unes plomes color blau a la zona de l’ala. L’ànec collverd fa uns 55-60 centímetres de llarg i les seves ales ben esteses poden arribar a una envergadura de prop d’un metre. Tant el mascle com la femella pesen aproximadament 1,5 kg.  

És una espècie cinegètica, que vol dir que es pot caçar en aquells llocs on la normativa ho permet. De fet, els ànecs collverds s’han caçat durant molt de temps per a cuinar-los. Gairebé tots els ànecs domèstics provenen d’aquesta espècie. Cria prop dels rius i fa uns ous de color verd oliva, de mida semblant al de les gallines. Quan la femella pon ous, acostuma a pondre’n una dotzena. Els ous són incubats durant 4 setmanes fins que en surten els ànecs petits, que triguen unes 6 setmanes a volar. 

Pel que fa a l’alimentació, mengen principalment plantes aquàtiques, però també poden alimentar-se d’insectes aquàtics, mol·luscs, amfibis o peixos petits. Els ànecs collverd són animals gregaris, és a dir, que viuen en grup. Quan volen, també ho fan en petits grups i el seu vol és ràpid i elegant. A vegades, mentre volen, canten. D’aquí prové el refrany català que diu: “Cant d’ànec a la matinada, pluja a la vesprada” 

Foto: Ànec collverd (Font: www.ornitho.cat) 

Olga Alcaide 

Biòloga 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *