Sergi Garriga des de Rijswijk: “Van detenir la Greta Thunberg just davant de l’oficina.”

En Sergi Garriga, de Llerona, fa més d’un any que es va traslladar a Rijswijk (Països Baixos). Després de completar els seus estudis de ASIXc (Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa i Ciberseguretat), amb 23 anys ha decidit iniciar una experiència laboral i personal en aquest país. I malgrat que encara està coneixent-lo ja ha tingut temps d’adonar-se que els holandesos són molt directes en el tracte i que van molt a la seva. I que el sol de Catalunya es troba molt a faltar!  

 Explica’ns on vius 

Visc a Oud Rijswijk, que és un dels barris de Rijswijk, a uns 20 minuts del centre de la Haya (Den Haag, en holandès). És un barri relativament petit amb uns 2.700 habitants. Té la seva església, els dissabtes fan el mercat setmanal, hi ha un supermercat… No és gaire diferent de les Franqueses. El que sí que és diferent és l’arquitectura (com a tota Holanda). Les cases acostumen a tenir 2 o 3 pisos i jardins. Els pisos són tots molt iguals, però tenen finestrals, ja que hi fa poc sol i quan n’hi ha s’ha d’aprofitar. 

Què et va portar a viure aquí?  

Bàsicament els estudis i la feina. He estudiat DAWe (Desenvolupament d’Aplicacions Web en entorns mòbil) i ASIXc (Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa i Ciberseguretat). L’empresa va agafar un company de classe per fer les pràctiques, però buscaven algú més i em van agafar a mi, i un cop finalitzades les  pràctiques em van oferir un contracte. 

A què es dedica l’empresa on treballes? 

Ofereix un servei de “Platform as a Service” enfocat a una aplicació que es diu Liferay. Bàsicament, el client ens porta la seva aplicació i nosaltres li oferim el manteniment i la seguretat que tot funcionarà.  

I quina és la teva tasca exactament? 

Soc un Junior DevOps i agent de suport. Com diuen en anglès, soc un “Jack of all trades, master of none”, que es traduiria com “aprenent de tot, mestre de res”. És a dir, haig de tenir un nivell bàsic de com funcionen tots els elements de la nostra aplicació,  però quan el client té un problema més específic jo no li puc solucionar i he de preguntar a algú més especialitzat. 

Com és el caràcter dels holandesos? Són acollidors? 

No et sabria dir si són acollidors o no, perquè amb les persones que més em faig no són holandeses. El que sí que et puc dir és que són molt directes i que van molt a la seva, principalment quan van en bicicleta; sembla que no circuli ningú més pel carril bici! 

Rijswijk és un dels municipis més verd dels Països Baixos, oi? 

Sí, però és molt diferent del que trobem a les Franqueses. A les Franqueses tenim molt verd, però la majoria està fora de les zones urbanes, mentre que a Holanda en general hi ha verd a tot arreu. 

Pensa que hi ha carrers on hi ha el jardí de les cases a un costat -la gran majoria tenen jardí al davant i/o al darrere-, els pàrquings de cotxe -molts cops també tenen arbres al mig-, i el canal o més verd. 

Què fas en el teu temps lliure? 

Fa poc em vaig comprar una Raspberry Pi per fer un servidor a casa. També jugo a videojocs :), «com la gran majoria de joves»  i surto amb bicicleta, encara que això ho faig sempre que haig d’anar a algun lloc. 

Què recomanaries visitar?  

Tot és molt bonic i tranquil, però jo recomano la Haya, Utrecht, Rotterdam i Gouda. Rotterdam és molt diferent de la resta, ja que es va reconstruir de zero quan va ser bombardejada a la Segona Guerra Mundial i té un aspecte més europeu i modern, més enfocada al cotxe. Gouda és un poblet ‘petit’; hi venen formatge gouda, que està molt bo. La Haya és de les ciutats més grans i no és tan turística com Amsterdam. I Utrecht està al punt mig i és des d’on pots agafar un tren per anar a pràcticament qualsevol lloc. No és un lloc tan turístic com els altres, però també és molt bonic. 

I menjar? 

El menjar no destaca gaire, la veritat. Com que tenen força immigració hi ha menjar de molts països diferents. Molts dels menjars típics són agafats d’altres llocs amb alguna modificació o són postres o berenars. 

Com vius els hiverns? 

Aquest hivern passat ha estat el primer que he passat aquí, de manera que no puc comparar gaire. Però sí que puc dir que ha estat molt més fred (sobretot per la sensació tèrmica) que a Barcelona. I això que em van comentar que aquest hivern no havia sigut gaire fred. Abans de viure aquí vaig passar 3 dies a Holanda al desembre i els carrers estaven completament congelats, literalment podies patinar per les voreres. 

Alguna anècdota que t’hagi passat? 

Aquest abril van detenir a la Greta Thunberg just davant de l’oficina. I més d’un cop ens ha plogut, granissat i sortit el sol en el mateix dia. 

A l’arribar, anava a l’oficina en tramvia, no tenia bicicleta; al comprar-me-la em vaig adonar per què tothom l’utilitza: el transport públic és molt car en comparació amb Barcelona. Per exemple, un bitllet d’anada i tornada a Amsterdam, que està a uns 65 kms, costa 30€; mentre que per anar i tornar de Barcelona a Vic, que són poblacions que estan aproximadament a la mateixa distància, pots comprar un bitllet per uns 10€. 

Què trobes a faltar? 

El sol i el bon temps. Per sort entre finals de maig i principis de setembre és quan ve la bonança. Hi ha hagut setmanes en què només hem vist el sol un cop! També poder llegir en general (cartes, ingredients, cartells…), ja que encara que tothom parli anglès, tot està escrit en holandès. 

Et planteges tornar? 

Sí, la idea és tornar l’any que ve, però encara no n’estic del tot segur. Dependrà del nou contracte que em facin. 

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *