La papallona reina 

Nom comú: Papallona reina (cat), macaón (cast), machaon (fr), common yellow swallowtail (ang) 

Família: Papiliònids 

Nom científic: Papilio machaon 

La papallona reina és una de les espècies de papallones diürnes més espectaculars de la nostra fauna. És molt fàcil d’identificar per la seva mida (fa entre 6 i 8 cm), la forma de volar i el color. Té franges de colors vius, groc i negre, unes taques blaves als marges de les ales inferiors i dues taques vermelles a la part inferior de les ales, al costat d’unes prolongacions molt característiques de la família dels lepidòpters a la qual pertanyen: els papiliònids. Aquesta espècie de papallona es pot trobar en tot tipus d’ambients, des del nivell del mar fins a l’alta muntanya, tot i que és una espècie característica de la terra baixa.  

Papallona reina (Font: Creative commons)

Es tracta d’una papallona de vol ràpid que es pot començar a veure per les nostres contrades al febrer-març i fins ben entrada la tardor, on hi viu passant per tres generacions diferents. Passa l’hivern en forma de crisàlide, que normalment és de color marró o verd, depenent de l’època de l’any i segons la vegetació que hi hagi al seu voltant. L’eruga que surt de la crisàlide és de les més boniques que hi ha, de color verd i amb unes franges negres amb taques vermelles a la part superior del seu cos.    

Aquesta espècie de papallona acostuma a viure en espais oberts i zones ruderals. Les seves plantes nutrícies són el fonoll, la pastanaga i la ruda. Els mascles de la papallona reina es troben dalt de tot de turons fent el que s’anomena hill-topping, és a dir, que competeixen entre ells volant dalt de tot dels turons per aconseguir el lloc més alt, considerat el millor. Un cop s’han aparellat, la femella posa els ous un a un sobre les tiges i les fulles de les plantes de les que s’alimentaran les erugues quan neixin. 

 

Olga Alcaide 

Biòloga 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *